Sant Jordi

Binissalem

Vinområdet Binissalem på Mallorca

Der laves god vin på Mallorca! De fleste forbinder måske nok stadig Mallorca med grissefesterne, men der er sket meget på den solbeskinnede ø siden 1970'erne. De sidste årtier har man satset på bæredygtig turisme, konference-turisme, golfferier og i det hele taget en kvalitetsturisme, der ligger langt fra grissefesterne. Mallorca har stadig charterturismen, men der er meget mere at komme efter på den smukke ø.

Vinproduktionen er fuldt med udviklingen og størrelsen af øen taget i betragtning er det imponerende, at øen har hele to vindistrikter: Pla i Llevant og Benissalem. Pla i llevant er det bedste af de to områder, men der laves også flere gode vine hos konkurrenten.

Samtidig skal man huske på, at der laves flere kvalitetsvine, der ikke falder inden for de to DO-områder. Enten fordi de geografisk ligger uden for distrikterne eller fordi de bruger andre metoder, har højere alkoholprocent, anvender andre druesorter, eller andet. Specielt skal vinhuset 4 kilos tages seriøst. Her laves Mallorcas måske bedste vin, med samme navn som vinhuset.

Fakta om Binissalem

Binissalem er den første officielle vinregion på Mallorca, oprettet i 1991. Men langt før det,h har man produceret vin på øen. Allerede romerne lavede vin umiddelbart efter erobringen i 123 f. Kr. og vinene havde på dette tidspunkt ry for at være på niveau med dem, der blev produceret i Italien.

Da filoxera plagen kom til Frankrig i 1865 til 1890 steg efterspøgslen på mallorkinsk vin. Men den korte periode med masser af penge i vinbranchen ophørte brat, da også Malloarca blev ramt af filoxera-plagen i 1891.

De sidste år er der sket meget inden i vinverden på den solbeskinnede ø: kvaliteten er steget voldsomt, og der er i det hele taget mere vokus på kvalitet end kvantitet disse år.

Druer og vin

Til rødvinene bruges følgende druer

  • Manto negro
  • Callet
  • Tempranillo
  • Syrah
  • Monastrell
  • Cabernet sauvignon
  • Merlot.
  • NB! vinene skal indeholde mindst 50% Manto Negro og maks 30% Cabernet og Syrah for at komme til at høre ind under D.O. Binissalem.

Til rødvinene bruges følgende druer

  • Moll eller Prensal Blanc
  • Macabeo
  • Parellada
  • Moscatel
  • Chardonnay
  • NB! Vinene fra DO Binissalem skal indeholde minimum 50% Moll eller Prensal Blanc.

De vigtigste vinhuse i Binissalem

Her et lille udvalg af nogle af de bedste vinhuse

  • Bodegues Macià Batle
    Vinhusets vigtigste vine: Macià Batle Blanc de Blancs (hvid), Macià Batle Blanc Dolç (hvid), Macià Batle Reserva Privada (rød, reserva), P. De Marìa (rød), Macià Batle (rød, crianza) , Llàgrima de Sang (rød).
  • Celler Tianna Negre
    Vinhusets vigtigste vine: Ses Nines Selección (rød), Tianna (rød), Ses Nines (rød).
  • Jaume de Puntiró
    Vinhusets vigtigste vine: Daurat (hvid, gæret på fad), Jaume de Puntiró Rosat (rosé), Jaume de Puntiró Carmesí (rød), J.P. (rød, crianza).
  • José L. Ferrer
    Vinhusets vigtigste vine: Veritas (hvidvin, gæret på fad), Dues Cabernet Sauvignon Mantonegro (rød), José L. Ferrer (rød, crianza), José L. Ferrer Veritas (rød, reserva).
  • Vins Nadal
    Vinhusets vigtigste vine: Albaflor (hvid), Albaflor (rodé), Albaflor (rød).
  • Vinya Taujana
    Vinhusets vigtigste vine: Vinya Taujana Blanc de Blancs (hvid), Torrent Fals (rød, crianza).
  • Vinyes i Vins Ca Sa Padrina
    Vinhusets vigtigste vine: Mollet González Suñer Blanco Joven, Manto negro González Suñer (rød)
  • Vinmarker: 618 hektarer
  • Antal vinhuse: 16
  • Produktion: 1.519.829 litter
  • Eksport/salg i Spanien: 90% sælges i Espanien, 10% eksporteret. Af vinen der eksporteres sælges 90% til Tyskland. Andre lande der importerer er England, Svejts, Japan, USA, Danmark og Australien.
ASTA
Enoturisme Penedes
Catalunya Gastronomía
Visa, Mastercard & Amex