Sant Jordi

Do’s & Don’ts

Nyttige ting du skal vide inden du rejser til Spanien

Som rejsende er man klar over at alle lande har deres helt eget sæt regler - og ligesom vi i Danmark er kendt for ikke at gå over for rødt, så er Spanien kendt for at være uhøflige, men spanierne kan meget mere end det, og ligesom os har de også deres helt eget sæt normer.
 
Spanien er sin helt egen, og besidder kælenavnet "La Furia Roja", som direkte oversat betyder rødt raseri. Spanierne er sociale, livsglade, temperamentsfulde og alt i alt et herligt folkefærd. Her får du et par do’s og don’ts som vil være brugbare, når rejsen går til Spanien.

I Spanien…

 • Må du hellere end gerne vise din forkærlighed for spansk gastronomi, mad og drikke er Spaniens hjertebarn, her snakker vi chorizo-pølse, manchego-ost, fiskeretten paella, grønsagsretten Gazpacho, den mousserede vin Cava… listen er eviglang.
 • Får du svært ved at forstå hvad de siger i fjernsynet, hvis du ikke har lært spansk. I Spanien dubber man nemlig alle tv-serier og film, det betyder altså at alt er med spanske stemmer!
 • Findes der over 8000 km kystlinje, som giver landet utallige lækre strande. Allervarmest er der sydpå i Andalusien, Alicante og Kanarieøerne.
 • Kan man som skandinaver godt blive lidt overrasket over tilgangen til mødetider – vi er yderst vant til at overholde dem, men i Spanien er det en lidt anden historie, her er det nemlig ikke helt unormalt at komme for sent til en aftale.
 • Findes der fire forskellige sprog – dette forveksles dog tit med dialekter, men det er altså fire forskellige sprog: catalansk, galicisk, baskisk og castiliansk (rigsspansk).
 • Skal du ikke forveksle ikke en spanier med en syd-eller mellem-amerikaner, heller ikke selvom der snakkes spansk i størstedelen af disse områder, så er der altså stor forskel. Du skal heller ikke sammenligne dem med italienere og slet ikke portugisere.
 • Skal du være opmærksom på at ”Wi-Fi” udtales med den spanske dialekt, og ikke den engelske – så du skal altså udtale ordet præcis som vi ville skulle udtale det, hvis ordet var på dansk.
 • Hilser man ved at give to kys, og det gælder ligegyldigt om du kender personen eller ej - hilser man på nogen er det med to kys, og ikke bare et kram som vi gør det i Danmark.
 • Tager alting lidt længere tid end det gør herhjemme, så hvis du lider af utålmodighed, vil du i Spanien få sat dit temperament på prøve. Slap af og giv dig god tid til, hvis du for eksempel står i kø vil det tage det dig måske dobbelt så lang tid som herhjemme – men det er kulturen, så slå koldt vand i blodet på ferien, her behøver du alligevel heller ikke at skynde dig!
 • Er weekenden tit dedikeret til familien. I Spanien bliver der meget ofte holdt en såkaldt ”re-unions” hvor hele familien samles, og hvor vi i Danmark nok vil nøjes med de allernærmeste, så inviterer man i Spanien både søstre, onkler, tanter, fætre, kusiner, bedsteforældre, grandkusiner og-fætre osv.
 • Kan du, hvis bare har lært en smule spanske gloser, komme afsted med bare at bestille ”a cerveza” (en øl), det er alt du behøver at sige. Lidt ligesom vi i Danmark heller ikke er så gode til at spørge pænt om det, så bliver det altså ikke set som værende uhøfligt i Spanien at spørge i imperativ form.
 • Taler man i større forsamlinger i munden på hinanden, er man i munden på hinanden, og det betyder ikke at nogen er uhøflige, det er bare normalt, at alle gerne vil have et ord indført.
 • Går man meget sent i seng. Man skulle tro at det var på grund af siestaen, men den er mange steder på vej væk og er i dag blot en længere frokostpause. De fleste møder på arbejde kl. 10:00, men har til gengæld så først fri klokken 20:00. Så restauranterne åbner først kl. 21:00 de fleste steder.
 • Satte i 2013 besøgsrekord med 60.4 millioner udenlandske turister. Turisterne begrunder besøget med vejret, maden, det spanske folkefærd og strandende. Mon de sætter ny rekord i år? Vær med til at hjælpe statistikkerne, og bestil rejsen til Spanien snarest.
  viva España!
ASTA
Enoturisme Penedes
Catalunya Gastronomía
Visa, Mastercard & Amex