Favoritvine

Robert Parker

Robert Parker - den amerikanske vinanmelder og vinguru

Robert McDowell Parker Jr. blev født i Baltimore i 1947. Robert Parker er egentlig uddannet inden for fagene historie, kunsthistorie og jura. Fra 1974 til 1984 arbejde han som jurist, men begyndte fra da af udelukkende at arbejde som vinanmelder. Robert Parker er siden blevet den mest indflydelsesrige vinanmelder og vinkritiker i verden.

The Wine Advocate
Robert Parker startede i 1975 på at skrive en vinguide og i 1978 kom idéen til et vinmagasin. Det første oplag var gratis, men Parker fik hurtigt folk til at ville betale penge for The Baltimore-Washington Wine Advocate, der hurtigt skiftede navn til The Wine Advocate. I dag er vinmagasinet et af de mest læste på området, og har i dag læsere over hele verden.

Ifølge Parker selv, når han at smage ca. 10.000 vin om året. Det er dog efterhånden svært for Parker at følge med i det hele, og han er derfor for år tilbage begyndt at uddelegere det hårde arbejde. Jay Miller er således begyndt at tage over i smagningen af de spanske vine.

Parkers 100 point-system
Det legendariske pointsystem, der går efter en skala fra 50-100 point er efter blev systemet i vinbranchen. Slår man op i en avis eller et magasin, der handler om vin, en vinblog, osv. vil man kunne se, at parker-lignende pointsystemer bliver brugt verden over i dag. Det er således Pakers 100 point system der ligger til grund for alle anmeldelserne Wine Spectator.

Problemet med systemet er, at det ikke siger meget om vinenes type, men blot om dens kvalitet. Med andre ord kan der for eksempel være en verden til forskel mellem to vine, der har fået 91 point: det kan være to vine fra vindistrikter, der intet har med hinanden at gøre. Desuden har der været talrige eksempler på, at samme vin har fået overordentligt forskellige point på samme skale men i forskellige smagninger. Parker selv er også i blindsmagninger blevet taget i at lave graverende fejl - selv inden for et af hans yndlingsområder: Bordeuax. Vinsmagning er ikke en eksakt videnskab!

Robert Parkers udmærkelser
  • Robert Parker fik i 1993 den fineste franske udmærkelse, da han blev udrøbt til ridder Chevalier de l'Ordre National du Mérite
  • Også i Italien har Parker fået udmærkelser: i 2002 blev han udråbt til Commendatore dell’Ordine al merito della Repubblica italiana
De vigtigste af Robert Parkers bogudgivelser
  • Bordeaux (1985
  • Parker's Wine Buyer's Guide (1987)
  • The Wines of the Rhône Valley and Provence (1987)
  • Burgundy (1990)
  • The Wines of the Rhone Valley (1997)
  • The World's Greatest Wine Estates (2005)
ASTA
Enoturisme Penedes
Catalunya Gastronomía
Visa, Mastercard & Amex